Valašská kyselica

 

SUROVINY

350g kysaného zelí (nejlépe domácí ze zeláku), 2 brambory, 1-2 paprikové klobásy, 1 smetana, 2 polévkové lžíce hladké mouky, 2 čajové lžičky majoránky, 1/2 čajové lžičky kmínu, 2ks nového koření, 1 bobkový list, sůl, pepř

POSTUP PŘÍPRAVY

Zelí dáme do hrnce a zalijeme studenou vodou, přidáme koření a povaříme 15 minut od doby varu (el. sporák č.4). Poté přidáme na kostičky nakrájené brambory, na kolečka pokrájenou klobásku (slupku neloupu) a vaříme ještě 20 minut nebo dokud nejsou brambory měkké. Nakonec polévku zahustíme ve smetaně rozmíchanou moukou popřípadě bílou jíškou Knorr. Dle potřeby polévku ochutíme solí a pepřem.