Čočková polévka

SUROVINY

150g čočky, 2 větší brambory, 2-3 nožičky slabých párků, kořenová zelenina (celer, petržel, mrkev - od každého trochu), 1 menší cibule, kostička bujónu (používám Karpatský bujón, ale nemusí být), olej (sádlo), majoránka, 2-3 polévkové lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, na ozdobu zelená naťka

POSTUP PŘÍPRAVY

Čočku opereme a na noc ji naložíme do 1,5l vody. Druhý den ji v této vodě dáme vařit do změknutí tj. asi 5-10 minut. Mezitím si nakrájíme brambory na kostičky, oloupeme párky a pokrájíme na kolečka, cibuli na malinké kostičky a kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle. Potom si na sádle zpěníme cibulku a na ní zlehka osmahneme kořenovou zeleninu, párky a brambory, zaprášíme hladkou moukou, ještě rychle promíchneme a zalijeme asi půl litrem horké vody z konvice. Vše ještě důkladně promícháme a přidáme bujón (ten ale nemusí být). Jakmile se nám to začne vařit, přidáme do hrnce uvařenou čočku i s tou vodou, ve které jsme čočku vařili. Takto vaříme na mírném ohni (el. sporák č.4) dokud nejsou brambory a kořenová zelenina měkké. Dle potřeby přiléváme vodu, ale polévka by v závěru měla být spíše hustší. Když jsou kořenová zelenina a brambory měkké, tak do polévky přidáme utřený česnek se solí, zelenou naťku a polévku dochutíme solí popř. pepřem.